Blog

0 hozzászólás

Milyen hosszú elkötelezettséget jelent egy irodabérleti szerződés ?

Milyen hosszú elkötelezettséget jelent egy irodabérleti szerződés ?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a bérbeadó által elvárt minimális bérleti időtartam az alábbi főbb tényezőktől függ:

- az ingatlan minősége,

- az ingatlan lokációjának minősége,

- a bérbeadó által finanszírozandő kiépítések/átépítések költsége, és

- a piaci kereslet/kínálat viszonyai

A modern, kedvelt üzleti lokációban található irodaházak esetében jelenleg 5 év az elvárt bérleti időtartam. Egyes esetekben elérhető, hogy a 3. év végére felmondhassa a bérlő a szerződését, azonban ezért jellemzően külön díjat (un. Break penalty-t) számítanak fel. Amennyiben az egység átéptése jelentős költségekkel jár és a bérlő nem kíván ezekhez érdemben hozzájárulni, abban az esetben a bérbeadó beruházásainak megtérülése érdekében tovább növelheti a bérleti időtartamot. Ezt az analógiát követve egy speciális bérlői igényre, célzottan megépített irodaingatlan esetén a bérleti idő elérheti a 7-10 évet.

A modern, de már kevésbé presztízs értékű irodaházak esetében már akár 3 éves bérleti időtartamra is szerződhetünk egy olyan bérleti konstrukcióra, mely sztenderd színvonalú bérbeadói kiépítési hozzájárulást is tartalmaz.

Régebbi építésű (15-20 évesnél idősebb), közepes minőségű irodaházak esetén a bérleti időtartam akár 1-2 év is lehet, érdemes azonban megemlíteni, hogy ezekben az irodaházakban nem alakítják a bérlő igényeire az egységeket, jellemzően egy tisztasági festés és szőnyegtisztítás után adják át a területet, így az egyéni igényekkel kapcsolatban felmerülő beruházások a bérlőt terhelik.

Napjainkban egyre közkedveltebbé válnak az un. business centerek, ahol egy nagyobb egységen belül lehetséges zárt vagy akár nyitott területek bérlése. Az ilyen centerekben akár 3 hónapra is köthetünk szerződést egy kisebb, néhány munkaállomásnyi területre, de egy nagyobb egységre már itt is valószínűleg minimum 6-12 hónap lenne az elvárás.

A rövid távú bérletre lehet még megoldás, amennyiben egy modern épületben sikerül olyan egységet találni, mely méretében és kialakításában is megfelel a bérlői igénynek. Ezzel minimálisra csökkenthetők a bérbeadó kiépítési hozzájárulásai, így a megtérülés egy rövid távú, 1-3 éves szerződés esetén is megvalósulhat.

A blog megírásakor a budapesti irodapiac éppen átfordulóban van egy kínálati piacból egy keresleti piacba. Kevés az új beruházás, ami a meglévő irodaházakban található jobb egységek iránti keresletet is növeli. Irodakereséskor számítanunk kell arra, hogy egy jobb egységre több bérlő is tárgyal azonos időben, így a fent leírt bérleti időtartamok terén kevés mozgástere van a bérlőknek.

Iroda keresésekor érdemes a cég által elfogadható bérleti időtartam figyelemebevételével kiválasztani a lehetséges irodaházakat, hogy elkerüljünk egy hosszú, a cég erőforrásait terhelő, ám eredménytelen tárgyalási folyamatot.

Hozzászólások (0)

    Partnereink

    Zane Systems
    PWX  PROTOWORX
    Alpiq
    HRN