Blog

0 Comment

A Sublease (albérletbe vett ) iroda előnyei

A Sublease (albérletbe vett ) iroda előnyei

A budapesti irodapiacon nagy számban jelentek meg a Sublease-re, vagyis a jelenlegi bérlő által albérletbeadásra vagy véglegesen átadásra szánt irodák. Ez a költségcsökkentési megoldás nem újszerű, tanácsadóként közel 20 éve menedzseltem az első ilyen tranzakciómat.

Fontosnak tartanám azonban kiemelni, hogy egy ilyen Sublease megoldás többszörösen előnyös lehet az egységet átvevőnek, ezért mindenképpen javasolnánk a cégeknek, hogy irodakeresési projektjeik során vizsgálják meg ezen opciókat is. A főbb előnyöket az alábbi pontokban foglaltuk össze:

  • RUGALMAS VAGY RÖVIDEBB FUTAMIDŐ: A modern irodaházakban gyakorlatilag a gazdasági konjunktúrától vagy válságtól, illetve a pandémiás helyzettől függetlenül csak egy hosszabb, 5 esetleg 3 éves időtartamra lehetséges szerződni. A Sublease esetében viszont az érvényben lévő bérleti szerződés lejáratáig lehetséges szerződni, ami adott esetben egy jóval rövidebb időtartamot jelenthet. Nehéz ma pontosan megállapítani, hogy a cégeknek mennyi irodára lesz szüksége a közeljövőben, illetve 2-3 év múlva. Egy rövidebbtávú szerződéssel átvészelhető ez az időszak.
  • EXTRA KIÉPÍTÉSEK: A jelenleg albérletbe adni kívánt szerződések jelentős része a gazdasági fellendülés időszakában született. A cégek ebben az időszakban nagy hangsúlyt fektettek a magas színvonalú, illetve műszaki tartalmú kiépítések megvalósítására, melyek akár több 100 EUR/m2 beruházást jelentettek. Egy albérletbe-vétel esetén az albérlő gyakorlatilag töredék áron használhatja ezeket a kiépítéseket. Ezek lehetnek: Szerverszobák, kiépített IT kábelezések, drága üvegelemek, de sok esetben a bútorzat is része lehet a megállapodásnak. Egyik partnerünknél például egy kompletten felszerelt call-centert adnának át az új bérlőnek.
  • IRODA AZ ÁLOMHÁZBAN: A budapesti irodapiacon számos olyan kedvelt irodaház van, ahol gyakorlatilag kihalásos alapon lehet irodát bérelni. Ilyenek például az Allee vagy a MOM Park kisebb egységei. Ezekben az épületekben jelenleg már kínálnak meglévő bérlők albérletre irodát, így elérhetővé válhat a korábban csak vágyott álom lokáció.
  • GYORSASÁG: Az albérleti konstrukció adottságaiból eredően komolyabb átalakítások esetén a rövidebb időtartamra vetített jelentős kiépítési költségek általában "deal braker"-ek. Ebből adódik, hogy jellemzően olyan egységeket vesznek albérletbe, ahol az új bérlőnek megfelelő a jelenlegi elrendezés és műszaki tartalom. Ez gyakorlatilag kiiktatja a hosszadalmas tervezési és kiépítési munkákat, az egységek sok esetben szinte azonnal költözhetőek.

A fentiek alapján a Sublease tökéletes eszköz lehet arra, hogy minimális beruházás mellett biztosítsák a cégek a modern, minőségi munkakörnyezetet. Ízelítőül két példa a kínálatunkban jelenleg is elérhető egységekből:

https://youtu.be/00J9wIx9Bz4

https://citireal.hu/budapest-xii-kerulet-kiado-iroda-alkotas-utca/264698/

https://citireal.hu/budapest-xi-kerulet-kiado-iroda-nagyszolos-utca/262526/

 

Comments (0)

    Our partners

    Zane Systems
    PWX  PROTOWORX
    Alpiq
    HRN